Ifjúságpolitika

Ifjúságpolitika

Új félév - új remények

2010. február 18. - wootsch

Az ifjúságsegítői képzésekben új szemeszter kezdődött a minap. Arra gondolok ennek apropóján, hogy ezt a blogot nemcsak működtetni, tematizálni is kellene. Ennek a foglalkozásnak? hivatásnak? elfoglaltságnak? - ti. az ifjúsági munkának a hivatalos elnevezéseként egyre inkább rögzül az ifjúságsegítői kifejezés és ez éppen az intézményesített képzéseknek köszönhető. Miért is ne lehetne az egyik rendező elve ennek a blognak éppen ez? Az ifjúságsegítői képzés. Ha pedig ez elfogadható, miért is ne írhatnánk arról, hogy HOGYAN TANÍTUNK ÉS HOGYAN KELLENE TANÍTANI az ... Ifjúságpolitikát? Persze ehhez újra és újra tisztázni kellene azt, hogy mi is az az ifjúságpolitika! Ennek a tisztázása pedig újra visszakanyarít majd bennünket ahhoz, hogy hogyan tanítsuk ezt és akkor úgy járunk, mint az egyszeri gyermek, amikor a régi legendákba vesző mackósajton a mackósajtot tálcán hordozó mackót nézte, aki a mackósajtot hordozó mackó képét tartotta a mancsában, amely ... "Olyan kevés, mint mackósajtban a brummogás" - mondhatná az aktív olvasó. Nos, 'ius brummogi' - megadatik mindenkinek.

A magam részéről nem programot, inkább kiindulópontokat ajánlanék ehhez és ezt is egy történetbe ágyazom. Úgy hozta az élet, hogy a múlt héten Berlinben voltam egy szakmai összejövetelen. Az OSI (magyarul: a Nyitott Társadalom Intézet, magyarabbul: Soros Alapítvány) hívott (ti. az amerikai irodájuk) egy most induló projektjük megbeszélésére, amely az ambíciózus 'Youth Initiative' címet viseli. Kedves és derék kollégákkal ültünk együtt és azzal kezdtük a munkánkat, hogy megnéztük az "ifjúságpolitika forrásait". Arra a következtetésre jutottunk, hogy sokkal többet találhatunk e tárgyban, mintsem azt gondolnánk. Az elmúlt tizenöt évben örvendetesen megszaporodtak a dokumentumok. Egyre több nemzetközi szervezet dokumentumai között találhatunk 'ifjúságpolitika' / youth policy / jugend politik címszóval kereshető szövegeket. A fogalom felértékelődőben van? Változások észlelhetőek a rendszerben? Itt tartottunk éppen, amikor valaki közbevetette - ahogy az már ilyen szakmai összejöveteleken elő szokott fordulni -, hogy "az ég szerelmére, de hát mi az az ifjúságpolitika, hiszen, ha van jó társadalompolitika, akkor mi értelme is van annak, hogy egy társadalmi csoportot egy külön politikával ismerünk el?"

Úgy ismerős? Persze, amint az már szokásos az ilyen típusú összejöveteleken, elkezdtünk erről a kérdésről beszélni. Végül a következőkre jutottunk - az ifjúságpolitika olyan közpolitika amely a cselekvéseket mindig a fiatalokért ÉS a fiatalokkal foglalja keretbe. Itt a kiemeléseken van a hangsúly. Jó lenne olyan szegénységpolitikáról beszélni - ha már a Szegénység Elleni Küzdelem Európai Évében vagyunk -, amely a szegényekért a szegényekkel együtt cselekszik, vagy hajléktalanokért a hajléktalanokkal, azt gondolom azonban, hogy még egy fejlettebb jóléti államban is keresni kellene ennek a demokratikus megoldásait. Nem szívesen ironizálnék ezen - csak nyitnék erre is egy ösvényt.

Ha úgy tetszik, azt gondoltuk ott, annál a berlini asztalnál néhányan, hogy az ifjúságpolitika éppen azért különös közpolitika (vagy máshová vezető és mást nyitó fogalomként szakpolitika), amelynek az a különössége, hogy az -ért és -vel egybeépült. Ha tehát ifjúságpolitikáról beszélünk, talán érdemes lenne ezt az együttállást, ezt a jellegzetességet, mint viszonyítási pontot alkalmazni.

Nyilván észreveszi a nyájas olvasó, hogy ez nem is olyan egyszerű ez. Könnyen a demagógia csapdájába eshet az ember. Mondhatja például azt is, hogy milyen nagyszerű az, hogy a Magyar Országgyűlés által a minap (2009. őszén) elfogadott Nemzeti Ifjúsági Stratégia címe pld az, "Hogy általuk legyen jobb. Nemzeti Ifjúsági Stratégia 2009-2024". Mondhatja, a cím kifejezi a szándékot. Érdemes lenne átfésülni a szöveget abból a szempontból, hogy ad-e cselekvési teret és lehetőséget a fiataloknak mindaz, amit intézkedésként határoznak meg itt és amelynek a felelőseként (a jó öreg államigazgatási logika mentén) általában minisztereket jelölnek meg. ... Demagógia ez úgye? Ami pedig "leegyszerűsített" gondolkodást jelent.

Rövidebben szólva: kezdeményeznék e helyen egy minden irányban nyitott beszélgetést arról, hogy az ifjúságsegítői képzésekben:

- mit is tanítunk ifjúságpolitika címszó alatt,

- mit is kellene tanítanunk ifjúságpolitikaként,

- hogyan tanítsunk ifjúságpolitikát.

Néhány gondolattal magam is folytatni szeretném ezt. Egy későbbi alkalommal.

wootsch

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjusagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr111770978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása