Ifjúságpolitika

Ifjúságpolitika

1994_(1)

2013. augusztus 30. - wootsch
  1. Magyarországon

Március 8-án a parlament elfogadja az ún. ügynöktörvényt. Április 1-jén Jeszenszky Géza Brüsszelben benyújtja Magyarország csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz. Április 23._ (napisajtó) „Orbán Viktor szerint, ha az MSZP és az SZDSZ 'összeállna', az a szabad demokraták és a Fidesz viszonyának szakítópróbája lenne.” Április 24-én: (napisajtó) „Kuncze Gábor kijelentette, hogy nem folynak és nincsenek is előkészületben az SZDSZ és az MSZP esetleges koalíciójáról szóló tárgyalások.” Május 8-án (második forduló május 29-én): országgyűlési választások. Május 14. (napisajtó): „A szabad demokraták miniszterelnök-jelöltje nem lát esélyt arra,hogy pártja szerepet vállaljon a következő kormányban, ha a szocialisták abszolút többséget szereznek.” Koalíciós kormány alakul július 15-én (MSZP-SZDSZ Kormány: miniszterelnök: Horn Gyula, belügyminiszter: Kuncze Gábor, külügyminiszter: Kovács László, pénzügyminiszter: Békesi László (1995. február 28-ig), ipari- és kereskedelmi miniszter: Pál László (1995. július 15-ig), fölművelődésügyi miniszter: Lakos László (1996. december 15-ig), népjóléti miniszter: Kovács Pál, 1995. március 17-ig, művelődési és közoktatási miniszter: Fodor Gábor 1995. december 31-ig, felügyeli az ifjúsági ügyeket is, munkaügyi miniszter: Kósáné Kovács Magda 1995. december 30-ig, honvédelmi miniszter: Keleti György, környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Baja Ferenc, közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Lotz Károly, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter: Katona Béla 1995. március 31-ig, privatizációért felelős tárca nélküli miniszter: Suchman Tamás 1996. szeptember 16-ig) Október 12-én megkezdődik a nagymarosi körgát elbontása. November 8-án az Országgyűlés döntése alapján Magyarország lemond a Világkiállítás megrendezéséről. December 11-én önkormányzati választások. A képviselői helyek 74, a polgármesteri tisztségek 84%-át független jelöltek szerzik meg.

  1. Ifjúságpolitikai kronológia

Január 6-ai keltezésű levél Bárdos Balázs államtitkártól Csontos Jánosnak, a Civil Ifjúsági Alapítvány elnökének Debrecenbe: „ … a 140/1993.(X.12.) Korm. rendelet értelmében a költségvetési intézményeknél lévő letéti számlákat meg kell szüntetni … Mivel a Közösségtámogató alapítvány Alapító Okiratában meglévő jogi kihatásokat (sic!) megnyugtatóan nem sikerült rendezni, ezért kérem, hogy az Önök kezelésében lévő, és 1990-ben zárolt közösségi letéti számlákon lévő összeget – további intézkedésig – a Központi Ifjúsági Alapba visszautalni szíveskedjenek … Biztosítva ezzel annak lehetőségét, hogy a számlákon jelenleg lévő összegek továbbra is a helyi közösségek támogatását szolgálják ...”

Február 5-8-a között a CENYC (az Európai Ifjúsági Fórum jogelődje, az európai ifjúsági szervezetek ernyőszervezete) delegációja Magyarországra látogat. Az 5 tagú nemzetközi küldöttség arra kereste a választ, hogy a MAGYIT „érett-e” a CENYC tagságra, vagy hogyan lehetne megoldani a magyar képviseletet az európai fórumban. A látogatás során a delegátusok – a MAGYIT szervezésében – találkoztak a BIT, a SZISZ, a Gyermekérdekek Magyarországi Fóruma, a MUSZ, a BÖX, a MAKK, az ODU, a Gyermekbarátok Mozgalma, a Fiatal Sasok Magyarországi Egyesülete, a Magyar Cserkészcsapatok Szövetsége és az AGRYA képviselőivel.

Március 11-én a kormány határozatban biztosítja a II. Budapest, Tömörkény utca 3. sz. alatti ingatlannak a Magyar Cserkészszövetség részére térítésmentesen történő átadását (1017/1993.(III.11.).

Április 13.: Az Országgyűlés 31/1994.(IV.13.) OGY határozata a közérdekű egyesületek költségvetési támogatásáról (az ún. „ifjúsági és gyermekérdekeket képviselő szervezetek” kategóriában 54 szervezet összesen 102.783.000 Ft.-ot kapott). A jelentősebb támogatások: Magyar Cserkészszövetség 10.000.000.-, Nagycsaládosok Országos Egyesülete 9.500.000.-, Magyar Úttörők Szövetsége 4.500.000.-, Pro Patria Szövetség 4.000.000.-, Garabonciás Szövetség 3.780.000.-, P.Ó.K.Háló 3.600.000.-, Országos Gyermekvédő Liga 3.500.000.-, Diákújságírók Egyesülete 2.880.000.-, AGRYA 2.500.000.-, Európa Jövője Egyesület 2.500.000.-, Magyarországi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodák Szövetsége 2.200.000.- …

Április 16-án tartják a Magyarországi Gyermek- és Ifjúságpolitikai Érdekegyeztető Fórum (MgyIEF) alakuló ülését a Népjóléti Minisztériumban. A Bárdos Balázs államtitkár által képviselt kormány meghívólevelében a 86 gyermek- és ifjúsági szervezet képviselői által megvitatott alapszabály szerint a Fórum „...a gyermekek és az ifjúság jogainak és érdekeinek megfogalmazása, hatékony képviselete, és érvényesítése olyan egyeztető, konzultatív tanácskozás működtetése, amely véleményt nyilvánít és javaslatokat tesz az illetékes államhatalmi, közigazgatási és helyi önkormányzati szervek részére, új jogszabályok megalkotása, illetve hatályos jogszabályok felülvizsgálata iránt … A fórum jogi személlyel rendelkező társadalmi szervezet ...”

Április 23-án megalakul Budapesten – 25 alapító szervezet részvételével – az Országos Gyermek- és Ifjúsági Parlament (OGYIP). Az OGYIP elnökének Szabó Józsefet, a KALOT Katolikus Népfőiskolai Szövetség elnökét, Karancskeszi plébánosát választotta.

Június 14-én a Kormány – nyugdíjaztatási kérelmére tekintettel – felmenti Rókusfalvy Pált, az NGYIA elnökét (1045/1994.(VI.14.) Korm. h.)

Június 24-én közzéteszik az MSZP-SzDSz koalíciós megállapodást. Ebben az ifjúsági ügyekről kapcsolatosan a következők szerepelnek: „... az MSZP és az SzDSz egyetért abban, hogy a gyerekek és a fiatalok életkörülményeinek alakulásáért a kormányt is felelősség terheli … Különös jelentősége van annak, hogy a kormányzati tevékenység minden elemében érvényesüljenek a gyermek- és ifjúsági korosztályok érdekei. … Hatályon kívül kell helyezni az ifjúságról szóló 1971. évi IV. törvényt. Meg kell alkotni a gyermek- és ifjúsági jogokról és e jogok érvényesítésének feltételiről szóló törvényt, továbbá gondoskodni kell ezen jogok érvényesülésének figyelemmel kíséréséről a törvényhozásban és az önkormányzati munkában. … (Javasolják) A NGYIA vezetésének beszámoltatását, az alapítvány közalapítvánnyá történő átalakítását, ennek megfelelően új kuratórium kinevezését, a gyermek- és ifjúsági célú vagyonleltár elkészítését … a II. Európai Ifjúsági Központ működési feltételeinek sürgős megteremtését … „

Szeptember 15-én: 127/1994.(IX.15.) Korm. rendelet a művelődési és közoktatási miniszter feladatairól és hatásköréről szóló 47/1990.(IX.15) Korm. rendelet módosításáról, mely szerint a miniszter: „... irányítja a kormány ifjúságpolitikai feladatainak végrehajtását ...”

Szeptember 16-án gyermek- és ifjúsági szervezetek elfogadják az „Előnyt a jövőnek” c. dokumentumot (a BIT kezdeményezésére) és megválasztják az a 14 tagú tárgyalódelegációt, amely a szervezeteket képviseli a GYIÉT megalakulásáig. (november 2-án Horn Gyula miniszterelnök találkozik a tárgyalódelegációval, amely átnyújtja neki a dokumentumot. Az ifjúsági tárgyalódelegáció: Bella Balázs (IDE), Hanti Vilmos (Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma), Karácsony Mihály (Diák-ÉSZ), Koltai Péter (ODU), Papp György (Gyermekérdekek Mo-i Fóruma), Molnár László (Ifjú Szocialisták), Lukács János (Nagycsaládosok Egyesülete), Mórocz János (BÖX), Rácz Péter (MUSZ), Somlyódi Csaba (SZISZ), Szabó László (OFÉSZ), Szilágyi Balázs (OGYIP), Szilágyi Szabolcs (IKU), Varju László (BIT).

Október-novemberben nyilvános koalíciós összecsapás az ifjúsági ügyek kormányzati felügyeletével kapcsolatban (lsd.: napisajtó)

December 2. 1109/1994.(XII.2.) Korm. határozat a Gyermek- és Ifjúsági Koordinációs Tanácsról. 201/1994.(XII.2.) KE h. Koncz István címzetes államtitkári kinevezéséről.

Ebben az évben a Bíróság nyilvántartásba veszi: Útilapu Hálózat (Service Civil International Hungary) Egyesület (január 4.), Kollégiumi Szakmai és Érdekvédelmi Szövetség (január 18.), Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diák-ÉSZ) (március 9.), Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület (március 11.), Alternatív Színházak Szövetsége Egyesület (október 18.)

  1. Európa és a Világ

Peter Lauritzen részt vesz egy új képzési modell kidolgozásában ('Training for Trainers'), amely válaszolni kíván az ifjúság szektor azon igényeire és szükségleteire, hogy képzettebb, tudással vértezebb képzők és tanulási folyamatok facilitátorai vezethessék az európai vagy a nemzeti szinten megtartott képzéseket. Az új képzési forma megtervezésének folyamatában bukkan elő a 'Trainer's Pool' (Képzői Együttműködés) gondolata, mint egy olyan szakértői hálózat kialakítására vonatkozó igény, amely alkalmas arra, hogy irányítsa az ET Ifjúsági Igazgatóságának képzéseit. Mivel az Európai Ifjúsági Központ elhelyezésének ügye elhúzódik, de a központ már 'ex lege' létezik, ebben évben tartják meg az első képzéseket Budapesten, egyelőre a Csillebérci Úttörőtáborban. E képzéseken Peter is részt vesz, egyre gyakrabban tartózkodik Budapesten.

Január 1-től hatályba lép az EU-ban az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodás. Létrehozzák az Európai Monetáris Intézetet (EMI). Január 4-én Algirdas Brazauskas a NATO főtitkárának írott levelében bejelenti Litvániának a szervezethez való csatlakozási szándékát. Bill Clinton amerikai elnök január 11-12-ig prágai látogatásán bejelenti a „Partnerség a Békéért” programot, amely lehetőséget nyújt a NATO-val való együttműködésre azon országok számára, amelyek még nem tagjai a szervezetnek. Január 14-én Bill Clinton amerikai és Borisz Jelcin orosz elnökök aláírják az ún. „Kreml-egyezményt”, amellyel megszüntetik az atomrakéták amerikai, illetve orosz városokra történt célpont-előprogramozását. Február 6-án szerb aknák csapódnak be Szarajevo piacterén, 68 halott, 200 sebesült. Február 8-án Ukrajna is csatlakozik a „Partnerség ...” programhoz. Február 28-án az amerikai légierő négy szerb J-21-es harci gépet lő le a boszniai légtérben. Március 9-10-én megalakul az EU-ban a Régiók Tanácsa. Március 18-án aláírják az ún. washingtoni egyezményt Horvátország és Bosznia között. A két fél az USA közvetítésével katonai szövetséget köt egymással. Április 8-án Lengyelország benyújtja a csatlakozási kérelmét az EU-hoz. Április 26-án nemzetközi kontaktcsoport jön létre a boszniai, jugoszláviai ügyek rendezésére az ENSZ, az EU, az USA, Oroszország, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország részvételével Londonban. Áprilisban véres polgárháború kezdődik Ruandában. Május 10-én beiktatják hivatalába Nelson Mandelát, Dél-Afrikai első fekete elnökét. Június 12-én Ausztriában megtartott népszavazáson a többség kinyilvánítja, hogy egyetért az ország EU-hoz csatlakozásával. Július 18-án Észtország, Litvánia és Lettország szabadkereskedelmi megállapodást köt az EU-val. Július 27-én az EU Európai Bizottsága elfogadja a „Fehér Könyv az európai szociálpolitikáról” c. dokumentumot. Augusztus 31-én az utolsó szovjet csapatok is elhagyják Németországot, Észtországot és Lettországot. Szeptember 10-11-én II. János Pál pápa Horvátországba látogat. Október 25-én az Európai Bizottság elfogadja a telekommunikációs hálózatok és infrastruktúra, valamint a kábeltelevíziós hálózatok liberalizációjáról szóló Zöld Könyvet. Október 1-jén Vladimir Mecar lesz a miniszterelnök Szlovákiában. November 28-án megtartott norvég népszavazáson elutasítják az EU-hoz való csatlakozást. December 6-án az Európai Tanács elfogadja az EU Leonardo Programját. December 17-én elfogadják az Európai Karta az Energiáról c. dokumentumot Lisszabonban.

  1. Szórakozástörténet”

Rockhistory:

Green Days ('Dookie'), Pink Floyd utolsó albuma ('Division Bell'), Nick Cave and the Bad Seeds ('Let love in'), Wet Wet Wet ('Love is All Around'), Rolling Stones ('Voodoo Lounge'), Woodstock '94: 25. jubileumi koncert, Oasis ('Definitely Maybe', első albumuk), Korn (első album),

Fekete krónika: Meghal Curt Cobain, a Nirvana frontembere (április 5-én).

  1. Volt Fesztivál

  1. Sziget Fesztivál (augusztus 18. - 25.): Eurowoodstock (18 helyszín, 350 program, Jethro Tull, Ten Years After, Eric Burdon, Birds, Blood, Sweat and Tears, Jefferson Starship, Grandmothers of Invention)

Az év külföldi sikerfilmjei:

Gyűlölet (R: Mathieu Kassovitz), Csalóka napfény (R: Mihalkov), Ace Ventura (Állati nyomozó), Forrest Gump (Rober Zemeckis), A hegylakó, Született gyilkosok, Ponyvaregény (Pulp Fiction), Interjú a vámpírral (Neil Jordan), A holló, Leon a profi (Luc Besson), Maverick, Oroszlánkirály, Négy esküvő és egy temetés ('Four Weddings and a Funeral', R: Mike Newell),

  • Oscar: a legjobb filmnek: Schindler listája (Schindler's List, R: Steven Spielberg), a legjobb külföldi film: Belle epoque (spanyol, R: Fernando Trueba)

  • Cannes fődíj: Pulp Fiction (R: Quentin Tarantino)

  • Berlinale (Arany Medve): Apám nevében ('In the Name of the Father', R: Jim Sheridan)

Az év fontos magyar filmjei:

Sátántangó (R: Tarr Béla), Woyzek (R: Szász János), Megint tanú (R: Bacsó Péter),

  1. Sport

Labdarúgó VB (Egyesült Államok, június 18. - július 17.)

Brazília – Olaszország 0:0 (0:0, 0:0) hosszabbítás után, tizenegyesekkel (belőtte: Romario, Branco, Dunga, illetve: Albertini, Evani)

BL döntő (május 18., Athén):

AC Milan – Barcelona 4:0 (2:0), gsz: Massaro (2), Savićević, Desailly

magyar bajnok:

  • labdarúgás: Vác FC-Samsung

  • kézilabda (nők): Ferencvárosi TC-Spectrum

  • kézilabda (férfiak): Fotex Veszprémi SE

  • vízilabda (férfiak): Vasas SC-Plaket

  • kosárlabda (nők): Tungsram SC

  • kosárlabda (férfiak): Tungsram Honvéd BT

A fekete krónikából: május 1-jén az imolai GP-en balesetben meghal Ayrton Senna.

  1. Digitális korszakváltás

  • Marc Andreessen megalakítja a Netscape-et (cége a fejlesztője a Secure Socket Layer (SSL)-nek, amely mind a mai napig az érzékeny adatok védelmének egyik program-sztenderdje.

  • A Pizza Hut ajánlja először az internetes rendelés lehetőségét a web-en.

  • Az első blog az interneten: 'justin's links'.

  • Márciusban Kína csatlakozik a világhálóhoz.

  • Az Apple bemutatja az első PowerPC-t, Mackintosh computert.

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjusagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr965484702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása