Ifjúságpolitika

Ifjúságpolitika

1991

2013. augusztus 07. - wootsch

  1. Magyarországon

március 7-én a kormány elfogadja az ún. „Kupa-programot”, amelynek célja a piacgazdaság megteremtése négy év alatt. Az Országgyűlés elfogadja a kárpótlási törvényt (április 24.). Eszerint a tulajdonuktól 1949. június 8. után jogtalanul megfosztottak maximum 5 millió forint erejéig jelezhetik igényüket részleges kárpótlásra. Június 16-án éjfél előtt néhány perccel az utolsó szovjet katonai szerelvény is elhagyja Magyarországot. Június 28-án Budapesten megtartott utolsó ülésükön a tagországok feloszlatják a KGST-t. Augusztus 16-20-a között II. János Pál pápa látogatást tesz Magyarországon. Szeptember 26-án „Demokratikus Charta 1991” címmel felhívás jelenik meg, amelyet 150 ismert közéleti személyiség ír alá. Október 9-én a belügyminiszter levélben kéri fel a polgármestereket a régi rendet jelképező köztéri műalkotások eltávolítására és az utcanevek megváltoztatására. Október 22-én Mihail Gorbacsov szovjet államfő bejelenti, hogy a szovjet vezetés feltétel nélkül elítéli az 1956-os magyarországi katonai beavatkozást. November 20-án újraalakul a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége (elnöke: Széles Gábor). December 7-én megalakul a Demokratikus Charta '91 mozgalom. December 16-án Antall József miniszterelnök Brüsszelben aláírja Magyarország társulási szerződését az Európai Közösséggel.

  1. Ifjúságpolitikai kronológia

Január 11-én elkészül az Állami Számvevőszék jelentése az „1990. évi LXXIII. törvény alapjá a Demokratikus Ifjúsági Szövetség vagyonelszámoltatása hitelességének ellenőrzéséről”. A jelentés többek között leszögezi, hogy „ … a vizsgálat alapján a DEMISZ vagyonelszámolását az ÁSZ nem minősíti hitelesnek ...” Másutt: „... a KISZ vagyon létrejötte tehát éppen a tulajdonszerzés klasszikusan törvényes módjainak mellőzésével indult …”

január 21-ei hatállyal Bárdos Balázs (FgKP ogy. képviselője) politikai államtitkár veszi át az ifjúságpolitikai ügyek irányítását a Miniszterelnöki Hivatalban.

Március 14-18-án levélváltás Bárdos Balázs államtitkár és Králikné Cser Erzsébet, az NGYI kuratóriumának elnöke között az alapítvány vagyonmozgásairól.

Március 22-24-én „Ifjúság ma – ifjúságért ma” címmel a Miniszterelnöki Hivatal Ifjúságpolitikai Titkársága konferenciát szervez Besenyőtelken, amelynek alapvető célja az, hogy az országgyűlési képviselők megismerhessék az ifjúságpolitikát, annak az összefüggéseit és az aktuális történéseinek összefüggéseit. A találkozón részt vesz a parlamenti pártok képviseletében: Ugrin Emese (KDNP), Deutsch Tamás (Fidesz), Rózsa Edit (SzDSZ), Wekler Ferenc (SzDSz), Jánosi György (MszP), Bárdos Balázs (FgKP, államtitkár), a MISZOT képviseletében: Erdélyi Zsuzsa, Kékesi Tibor, Szalay Pál, az ifjúsági ügyekben releváns tárcák képviselői (FM, IM, MKM, MüM, NM, PM), helyi ifjúsági alapítványok képviselői, a Civil Ifjúsági Alapítvány képviselője egyúttal a közösségi letéti számlákkal is kapcsolatosan, ifjúsági munkások és az Ifjúságpolitikai Titkárság munkatársai, valamint újságírók. Stumpf István a MISZOT elnöke, Soltész Anikó szociológus és Fodor Gábor (a Fidesz ogy. képviselője meghívásuk ellenére sem tudtak részt venni a rendhagyó konferencián.

Március 27-én közzéteszik a 18/1991.(III.27.) OGY határozatot a társadalmi szervezetek költségvetési támogatásáról (az ifjúsági és gyermekérdekeket képviselő szervezetek kategóriában 27-en kaptak támogatást, valamint a MISZOT (amely 18 szervezetet és a politikai ifjúsági szervezeteket jelenti itt), összesen: 97.343.400 Ft.- (ebből MISZOT: 49.122.500.-)

Április 11-én a Kormány felmenti az NGYIA kuratóriumának elnökét és helyette Rókusfalvy Pált bízza meg az elnöki feladatok ellátásával (1071/1991.(IV.11) Korm.h és 1018/1991.(IV.11.) Korm.h.

Április 24-én „Generációs adósság” címmel fórum a Köztársaság elnökének, Göncz Árpádnak a meghívására a Parlamentben (ld: „Fiatalok a bizonytalan jelenben” c. kiadvány). A parlamenti pártok képviseletében ott vannak: Deutsch Tamás (Fidesz), Szelényi Zsuzsa (Fidesz), Schiffer János (MSZP), Jánosi György (MSZP), Ugrin Emese (KDNP), Kállay Kristóf (független), Horváth József (MDF), Kulin Sándor (MDF), Gyurkó János (MDF), Rózsa Edit (SzDSz), Derdák Tibor (SzDSz), Szabó Lajos (FgKP), Pásztor Gyula (FgKP), a politikai ifjúsági szervezetek, a MISZOT képviselői, valamint Gazsó Ferenc, Kéri László, Harcsa István, Soltész Anikó, Boros László, Matoricz Anna, Laki László szociológusok, kutatók.

Május 23-án a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT), Gyermekérdekek Magyarországi Fóruma, Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, Emberi Jogok Társadalmi Bizottsága, Magyar Nők Szövetsége, Magyar Úttörő Szövetség rendez konferenciát „Kárjelentés. A boldog gyerekkorért, az ifjúság biztonságos jelenéért, jövőjéért” címmel.

Június 11-én megtartja az Országgyűlés megalakítása óta első politikai vitanapját a Gyermekek és a fiatalok helyzetéről a Kormány által benyújtott jelentés alapján.

Június 21-én a Kormány Für Lajost nevezi ki az Ifjúságpolitikai Kabinet elnökének (1028/1991. (VI.21.) Korm. h.)

Augusztus 23-án megjelenik a Kormány három éves intézkedési programja a gyermekek és a fiatalok jövőjéért. (lsd.: 3320/1991.(VIII.1.) Korm.h)

Október 3-án a Kormány felfüggeszti az NGYIA kuratóriumát (1048/1991.(X.3.) Korm.h. A Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány kuratóriuma kijelölésének átmeneti visszavonásáról). A felfüggesztett kuratórium tagjai nyilvánosan visszautasítják a döntés sejtettéseit (Deutsch Tamás, Rózsa Edit, Bene Béla, Szabó Imre, Trencsényi Lászlóné, Pál Tamás, Oláhné Kárpáti Zsuzsa, Kékesi Tibor, Fátyol Mihály, Majtán János).

November 8-án helyi ifjúsági alapítványok találkozója Szekszárdon.

November 12-én az Országgyűlés ratifikálja a Gyermek Jogáról szóló, New Yorkban 1989. november 20-án kelt Nemzetközi Egyezményt (1991. évi LXIV. tv.)

1991-ben nyilvántartásba vette a Bíróság: az SzDSz Ifjúsági Szervezete (IDE) (január 9.), Handa-Banda Csoport Egyesület az Állami Gondozottakért (január 28.), Egyetemi Vállalkozói Kollégium Egyesület (január 31.), Unió Építőtábori Egyesület (február 4.), Katolikus Egyetemisták és Főiskolások Egyesülete (február 5.), Erdei Iskola Egyesület (február 6.), Ifjúsági Kereszténydemokrata Unió (február 13.), Habonim Dror Cionista Ifjúsági Egyesület (március 27.), PAX-Hungarica Diákszervezetek Szövetsége (március 27.), Fiatal Sasok Országos Egyesület (április 8.), Budapesti Montessori Társaság (április 11.), Szegedi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda Kulturális Egyesület (SZITI) (május 15.), Zabhegyező – Gyermekanimátorok Egyesülete (július 9.), Ifjúsági Közösségeket Támogató Alapítvány (július 23.), Budapesti Önkormányzatok Középiskolai Szövetsége (BÖX) (augusztus 6.), BURATTINO Szociális és Kulturális Egyesület (augusztus 22.), Magyar Középiskolások Köre (MAKK) (november 7.), Egyesület a Diákönkormányzatokért (november 18.), Kompánia Közművelődési Egyesület (november 20.),

  1. Európa és a Világ

Peter Lauritzen – a tavaly megtartott lisszaboni miniszteri találkozó állásfoglalása nyomán – feladatául kapja a „II. Európai Ifjúsági Központ megnyitásának előkészítését „valahol Kelet-Európában. Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága kiírja a központ befogadására szóló nyílt tendert a tagországok számára. Magyarország (Budapest), Csehszlovákia (Bratislava) és Lengyelország (Krakkó) jelzik érdeklődésüket. Peter vezetése alatt feláll az a nemzetközi munkacsoport, amelynek a feladata a végleges döntés előkészítése, amely tartalmazza a lehetséges helyszínek bejárását is.

Január 5-én grúz csapatok támadást intéznek a Dél-osszétiai Csinvali ellen, megkezdődik az ún „Dél-osszét Háború” (1992-ig tart). Január 9-én az iraki és az amerikai külügyminiszter tanácskozása az iraki csapatok Kuvaitból való kivonásáról. Január 12-én a Kongresszus felhatalmazza az elnököt arra, hogy katonai erővel szabadítsák fel Kuvaitot. Január 16-án megkezdődik a „Sivatagi Vihar hadművelet” Irak ellen. Január 17-én Irak Scud rakétákat lő ki Izraelre. Február 26-án Saddam Husein bejelenti, hogy kivonják az iraki csapatokat Kuvaitból. Február 15-én létrejön a Visegrádi Együttműködés Lengyelország, Csehszlovákia és Magyarország között. Március 9-én tömegtüntetés Belgrádban Milosević ellen, amelyet a rendőrség brutálisan szétver. Március 31-én az első szabad választások Albániában. Május 19-én megtartják a népszavazást Horvátországban, ahol a függetlenségről és a szövetségi államforma elvetéséről döntenek. Június 12-én Borisz Jelcin lesz az orosz elnök. Június 20-án újra Berlin lesz Németország fővárosa. Június 25-én Horvátország kinyilvánítja függetlenségét. Aznap az utolsó szovjet csapatok is elhagyják Csehszlovákiát. Június 26-án hirdetik ki Szlovénia függetlenségét. Július 1-jén Prágában kimondják hivatalosan is a Varsói Szerződés megszűnését. Augusztus 19-21-én sikertelen kommunista puccs Moszkvában. Mihail Gorbacsovot házi őrizetben tartják, a puccsista csapatok megszállják Moszkva stratégiai pontjait. Az orosz tagköztársaság elnöke, Borisz Jelcin ellenállásra szólítja a polgárokat. Augusztus 24-én az ukrán parlament kimondja az ország függetlenségét. Augusztus 25-én a Belarusz Parlament mondja ki a függetlenséget (szeptember 3-án Lengyelország elsőként ismeri el a szomszéd államot). Szeptember 7-én megkezdődik az ún. „jugoszláv békekonferencia” Hágában (eredménytelen). Szeptember 22-én a koszovói (tartományi) parlament kimondja Koszovó függetlenségét. (szeptember 26-30-án népszavazást tartanak, ahol a részt vevők 99,8%-a a függetlenségre szavaz.) November 18-án, a több, mint három hónapos ostrom után elpusztult Vukovárt elfoglalják a szerb szabadcsapatok és a Jugoszláv Néphadsereg egységei. November 26-án Lengyelország az Európa Tanács tagja lesz. December 6-án erőteljes tüzérségi támadás éri Dubrovnikot. December 21-én létrejön a Független Államok Közössége. 25-én Gorbacsov lemond, megszűnik a Szovjetunió.

  1. „Szórakozástörténet”

Rockhistory: R.E.M ('Out of time'), Sting ('All this time'), Gloria Estefan ('Coming out of dark'), Scorpions ('Wind of change'), Smashing Pumpkins (debut-album), Massive Attacks ('Blue line'), Paul Simon koncertje a Central Parkban, Blur ('Leisure'), Pearl Jam ('Ten'), Guns n'Roses ('Use your illusion I és II), Bryan Adams ('I Do, I Do It For You'), Nirvana ('Smelis like teen spirit'), Prince ('Cream'), Enya ('Sheperd moons'), U2 ('Achtung baby'), Michael Jackson ('Black and white')

Fekete krónika:

Az AC/DC koncertjén, Salt Lake Cityben három rajongót agyontaposnak.

November 24-én AIDS-ben meghal Freddie Mercury

Búcsúzzunk szépen Iván” I. Kelet-európai rockfesztivál címmel három napos rockfesztivál az óbudai Hajógyári-szigeten (június 28. - június 30.). Fellépnek: Beatrice, Bikini, Lord, Republic, Hobo Blues Band, Edda, Auróra, valamint a Topó Neurock Társulat, Deák Bill Blues Band, Rabb, Gidófalvi Attila és a Jack Daniels, Telegram, Amen, Sing-Sing, Dance, Udvari Bolondok, Griff, Classica

Az év külföldi sikerfilmjei: Adams Family, A bárányok hallgatnak, Csupasz pisztoly 2 és ½, ('The Naked Gun 2 1/2') Farkangyal, A halászkirály legendája ('The Fisher King', R: Terry Gilliam), JFK – a nyitott dosszié ('JFK', R: Oliver Stone), Nagy durranás, Oroszlánszív, Terminátor 2, Az utolsó cserkész, Robin Hood, a tolvajok fejedelme, A szépség és a szörnyeteg, Nagy durranás, Cape Fear – a rettegés foka

  • Oscar: a legjobb filmnek: Farkasokkal táncoló ('Dance with wolves', R: Kevin Costner), a legjobb külföldi film: Journey of hope ('Reise der Hofnung', svájci, R: Xavier Koller)

  • Cannes fődíj: Barton Fink (R: Nathan és Joel Coen)

  • Berlinale (Arany Medve): House of smiles ('La casa del sorriso', R: Marco Ferreri)

Az év magyar filmjei: Árnyék a havon (Janisch Attila), Éljen anyád! (Ács Miklós), Hamis a baba (Bujtor István), Isten hátrafelé megy (Jancsó Miklós), Ítéletlenül (Bán János), Itt a szabadság! (Vajda Péter), Könyörtelen idők (Sára Sándor), Magyar rekviem (Makk Károly), Melodráma (Gothár Péter), Szerelmes szívek (Dobray György), Szoba kiáltással (Xantus János), Sztálin menyasszonya (Bacsó Péter), Vörös vurstli (Molnár György)

  1. Sport

BL Döntő (május 29., Bari)

Crvena Zvezda Beograd – Marseille 0:0 (0:0, 0:0), tizenegyesekkel (belőtték: Prosinečki, Binić, Belodedici, Mihajlović, Pančev, illetve: Casoni, Papin, Mozer)

magyar bajnok:

  • labdarúgás: Budapesti Honvéd SE

  • kézilabda (nők): Hargita KC

  • kézilabda (férfiak): Elektromos SE

  • vízilabda (férfiak): Újpesti TE

  • kosárlabda (nők): MTK-VM

  • kosárlabda (férfiak): Szolnoki Olajbányász

  1. Digitális korszakváltás

  • Finnországban elindulnak az első GMS mobiltelefon szolgáltatásai (Radiolinja hálózat).

  • Magyarország más országokkal (pld.: Horvátország, Lengyelország, Portugália, Hong Kong) együtt csatlakozik az NSFNET-hez

  1. Olvasmányok

Itthon

  • A harmadik szektor. Tanulmányok. Nonprofit kutatások 1. (szerk.: Kuti Éva – Marschall Miklós, Nonprofit Kutatócsoport, Budapest, 1991.)

  • A jóléti állam. Tanulmányok (szerk.: Lévai Katalin) (T-Twins, Budapest, 1991.)

  • Balogh Sándor: A fiatalkori bűnözés problémái empírikus vizsgálatok tükrében (In: Főiskolai Figyelő, a Rendőrtiszti Főiskola tudományos folyóirata, 1991/3.sz., 235-245.o.)

  • Fiatalok a bizonytalan jelenben. Jelentés az ifjúság helyzetéről (szerk.: Pál Tamás, MISZOT, Budapest, 1991.)

  • Halmai Gábor: Engedetlenség – morál – jog (In: Polgári engedetlenség, Budapest, 1991., 136-139.o.)

  • Szociálpolitika és társadalom (válogatás Ferge Zsuzsa tanulmányaiból) (T-Twins Kiadó, Budapest, 1991.)

Jellegzetes újságcikkek:

  • Felel a DEMISZ (1991.01.30., Pesti Hírlap, Bak Mihály, 5.o.)

  • Kié lett az ifjúság vagyona? (1991.01.30., Magyar Nemzet, Ráth Miklós, 5.o.)

  • DEMISZ-magyarázat a Számvevőszék elszámoltatásáról (1991.01.31., Magyar Nemzet, haller, 6.o.)

  • Gyöngyház a szenvedélybeteg fiatalokért (1991.02.08.,Új Dunántúli Napló, PV)

  • Mégis, kié a KISZ-iskola? Unokánk is ezen vitatkozik – Póda lemondott – Kónya a megbízott elnök (1991.02.09., Délvilág, V. Fekete Sándor)

  • A terrorkígyó méregfoga és a hatalom láncos vérebe. Hol is vagyon a KISZ-vagyon? Ötvenezer dolláros bútorkörút (1991.02.15., Magyarország, Erdélyi András)

  • Újabb vihar a KISZ-iskola körül (1991.02.18., Magyar Nemzet, kgyr)

  • Veszélyben a gyerekek nyári üdültetése. A Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány szerint (1991.02.19., Magyar Nemzet, kgyr.)

  • Táborhelyük az utca? Több lesz a kulcsos gyerek (1991.03.01., Pest Megyei Hírlap, árvai)

  • Az ifjúság érdekérvényesítését segítik. Interjú Stumpf Istvánnal, a MISZOT elnökével (1991.04.03., Magyar Nemzet, N. Kósa, 5.o.)

  • Utolsó Szalmaszál. Segélyre szoruló fiatalok (1991.04.03., Magyar Nemzet, beth-y) (továbbá: Magyar Hírlap, Népszava, Kurír, Népszabadság)

  • Az ifjúság éhes madarai. Ifjúsági szervezetek rövid jellemzése (1991.04.08., Magyar Nemzet, Adorján István, 5.o.)

  • A Fekete Lyuk mindent elnyel (1991.04.15., Magyar Nemzet, Mucsányi Marianna, 4.o.)

  • Kiszorított nemzedékek. Interjú Stumpf Istvánnal (1991.04.17., Magyar Nemzet, Császár Nagy László, 6.o.)

  • Rongyosan lehet, de iskolázatlanul nem. A tartalmi kérdéseket tartja fontosnak az oktatáskutató (Kozma Tamás) (1991.04.23., Népszabadság, Gyarmati Szabó Éva)

  • Göncz Árpád segíteni próbál. Felszámoltuk a KISZ-t, mi maradt utána? (1991.04.24., Magyar Hírlap, LLJ)

  • A fiatalokat fenyegeti leginkább a terjedő munkanélküliség. Göncz elnök segít az ifjúságnak (1991.04.25., Pesti Hírlap, nn.)

  • Göncz Árpád: a fiatalok helyzete tovább romlik. Társadalmi vitaindító (1991.04.25., Népszabadság, Fekete Gy. Attila)

  • A jog és az ifjúsági vagyon (1991.04.27., K. Gyurkó Rita)

  • Az Antall-kormány nem létező ifjúságpolitikája (1991.04.27., Beszélő, -epe-, -pp-)

  • Ne csupán a szlogenek szintjén! Deutsch Tamás a politikai vitanapról. A társadalom generációs alapon történő szétszakadása fenyeget (1991.05.31., Népszava, B.L.)

  • Kedves gyermekeim, titeket jól átvertek! A Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány rejtélyes milliárdjai (I. rész) (1991.07.18., Új Magyarország, Kormos Valéria) (II.rész. uo. 07.19.)

  • Az ifjúságpolitika válságterület. Eperjesi Tamás (IDE) kritikája a kormány ifjúságpolitikai koncepciójáról (1991.08.14., Magyar Nemzet, nn., 3.o.)

  • Siralmas örökség, nagy feladatok (interjú Bárdos Balázzsal) (1991.08.23., Heti Kis Újság, Balla Márton)

  • Szűnjön meg, hogy nálunk a gyermek magántulajdon (Ranschburg Jenő) (1991.08.23., Mai Nap, Farkas Eszter)

  • Munka helyett angyalbőrben. Jövőre: rendszerváltás a sorozásban. Most (is) szép lenni katonának (1991.08.23., Esti Hírlap, békési)

  • Bárdos Balázs nem mond le. A szakértők majd cáfolnak (1991.08.26., Magyar Hírlap, Szép Zsuzsa)

  • Szükség van-e egyáltalán ifjúságpolitikára (1991.08.29., Magyar Nemzet, D.J.)

  • Az ifjúság elégedetlensége jogos és természetes. A miniszterelnök látogatása a törökkopányi táborban (1991.09.02., Magyar Nemzet, nn., 3.o.)

  • Vége a paternalizmusnak. Az ifjúsági szervezetek tegyék félre a pártpolitikát (1991.09.10., Magyar Hírlap, Sz.Sz.)

  • Deutsch: a kormány ifjúságellenes politikát folytat. Felesleges lekiszesezni egymást (1991.09.12., Fekete Gy. Attila)

  • Felsőoktatási fórum Szegeden. Nem akarnak forró őszt. Legalább az arányok európaiak legyenek (1991.09.16., Népszabadság, nn)

  • A kassza körül sunyizik a kormány. Gyermekjogok: végre nagytakarítás (1991.09.23., Mai Nap, Danó Anna)

  • Feloszlatták az alapítvány kuratóriumát. „A kormány döntése felelőtlen” (1991.10.03., Népszava, MTI) (továbbá e napon: Magyar Nemzet, Pesti Hírlap, Népszabadság, Magyar Hírlap: Deutsch – újabb botrány készül. A szélnek eresztett kuratórium)

  • MISZOT az ifjúsági kuratóriumról (1991.10.07., Magyar Hírlap, D.J.)

  • „Nem nyugszunk bele az ügy eltussolásába...” - állítja Deutsch Tamás. Mi volt, mi lesz a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Alapítvánnyal? Vizsgálat vizsgálatot követ. (1991.10.21., Népszava, m.karácsony)

  • Wootsch megy, a titkárság marad (1991.10.22., Népszabadság, F.Gy.A.)

  • Nem herdálták el az ifjúsági vagyont. A vita folytatódik (1991.11.01., Népszabadság, F.Gy.A., 5.o.)

  • A tét 40 milliárd forint. NGYIA. Rókusfalvy Pál válasza a vádakra (1991.11.15., Népszava, Rókusfalvy P., 12.o.)

  • Hol az itthon? Idegenellenesség Európában (Franciaország, Németország). Magyar bőrfejűek. Keleti színvallás (1991.11.30., HVG, Vásárhelyi Júlia-Simon Ákos, 18-23.o.)

Európában

  • 2nd European Conference on Local and Regional Youth Policies (Llangollen, Wales, 26-28 September 1991) (Declaration and conclusions, Council of Europe, 1991)

Feldolgozást segítő kérdések

Az év ifjúságpolitikai témakörévé az ún. "ifjúsági vagyonnal" és az NGYIA-val kapcsolatos történetek váltak.

Mit gondolsz fontos volt-e akkoriban?

Az évben több szociológiai alapozású tanulmánykötet, helyzetjelentés foglalkozott a gyermekek és a fiatalok helyzetével. Mindegyikük komor színekkel festette le a korosztályok társadalmi esélyeit, lehetőségeit. Megszületett a "fiatalok a rendszerváltás vesztesei" szlogen. Szerinted?

A nagyvilágban és a közvetlen szomszédságunkban sorsdöntő események zajlottak ebben az évben. Egy szomszédos országunk, Jugoszlávia széthullott. Észrevetted?

Az első rendszerváltás utáni diáktüntetések ebben az évben kezdődtek az egyetemeken. Van-e erről élményed?

Hol voltál, mi történt veled ebben az évben?

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjusagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr85449712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása