Ifjúságpolitika

Ifjúságpolitika

Patchwork - választások előtt

2010. március 16. - wootsch

A választópolgárok közhelye …

Közhely, hogy fontos választásra készül az ország. Egy demokráciában persze minden választás fontos, hiszen a hatalom fő forrása a választópolgári akarat. Tegnap előtt, amikor taxiban ültem, kedves és udvarias vezetőm kérés és kérdés nélkül is belekezdett a választásokon való részvétel mellett szóló érveinek a felsorolásába. A részvétel fontossága mellett felhozott érveinek nem is annyira a tartalma, inkább az előadásának a lendülete, és a szenvedélye volt a meglepő. Miközben természetesen az utat fürkészte előttünk szinte megállíthatatlanul mondta: „mindenkinek el kell mennie szavazni … ahelyett, hogy a Duna Plazaba menne a család, csak fogják kézen a gyermekeket, hadd szokják meg minél előbb, hogy hogyan kell szavazni … hiszen meg kell tanulniuk, hogy mi választunk, ez a mi jogunk, csak tíz perc az egész … Plazaba utána is el mehetnek majd … Nagyon dühös vagyok azokra, akik azt mondják, hogy nem megyek el, mert lemondanak az alapvető joguk gyakorlásáról … Gondolkodjanak, van információ és választási lehetőség elég …” mondta, csak mondta.

Megálltunk. Hozzám fordult és azt mondta: „Tudja, annyi féle embert viszek, jobb- baloldalit, radikálist vagy kétkedőt, vannak akik nyíltan beszélnek a választásukról, vannak, akik csak hallgatnak, de nagyon sok olyan utasom van, aki már az első mondat után kijelenti azt, hogy engem nem érdekel a politika. Én ilyenkor vissza szoktam kérdezni, hogy érdekli az adórendszer például és ilyenkor sokan el is hallgatnak gyorsan. Nagyon dühös vagyok, ha valaki azt mondja, hogy nem megy el szavazni. Hiszen ott, a szavazófülkében még mindig olyan sok választása lehet az embernek … Na, köszönöm, viszontlátásra!” – fejezte be hirtelen beszélgetésünket és mi mindketten tovább siettünk a dolgunkra.

A fiatalok és a választás … a probléma méretei

Egyes pártok szívesen hangsúlyozzák ebben a kampányban, hogy most a jövő választása a tét. Hogyan érinti ez az elképzelt és tételezett jövő azt, aki most 70 éves és hogyan azt, aki éppen csak 18 évesen most választ majd először? Kinek a kérdése a jövő? Mi a jövő abban a politikai erőtérben, ahol választások után majd aszerint dőlnek el a jövő nagy kérdései, hogy milyen mandátumot kapnak a pártok a választóktól?

Előfordulhat-e az, hogy a jövő kérdéseiről a nyugdíjas szavazók mandátumai döntenek majd igazán? Előfordulhat-e az, hogy a fiatalokat a legközvetlenebbül érintő jövő kérdéseiről éppen Ők lesznek azok, akik nem nyilvánítanak véleményt? Egyes elemzők szerint „a fiatalok kihagyják a választásokat”, megismételve az elmúlt választások hagyományosnak mondható trendjét (http://www.fn.hu/valasztas2010/20100309/kihagyjak_valasztast_fiatalok). Ennek a trendnek a megtörésére mások programokat indítanak (tegyük hozzá, hogy nemcsak nálunk, de más országokban is). Az első választók bevonására irányuló programmal foglalkozó egyesület http://www.firstvoter.hu/ honlapjáról erre a hírre is ugorhatunk: http://belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/62961/1/belfold/Kampany_a_fiatalok_aprilisi_szavazataert?place=srss, amelyből megtudjuk majd, hogy az Európai Választási Szakértők Egyesülete (ACEEEO) "A fiatalok áprilisi szavazataiért" címmel indított kampányt.

Természetes, ha az elemzőket, prognózisok készítőit a pártpreferenciák érdeklik elsősorban. Néhány újabb írásban arra találunk utalásokat, hogy a fiatal választók preferenciái változóban vannak. G. jóvoltából ismerhettük meg ezt a cikket, amelyben szerinte "először említi meg azt, ifjúságsegítők is vannak (!)" http://www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100312-fiatalok-ifjusagi-szervezetek-a-kampanyban.html. Az index olvasói körében végzett felmérés http://index.hu/belfold/2010/valasztas/az_index-olvasok_imadjak_a_jobbikot_es_az_lmp-t/ vagy a forsense legutóbbi közvéleménykutatása http://ujszo.com/online/kulfold/2010/03/04/valasztas-2010-forsense-a-fiatal-valasztok-koreben-mar-masodik-a-jobbik hasonló trendet jelez.

Önmagában is izgalmas kérdés az, hogy a demokrácia legfőbb letéteményeseként a fiatal választópolgár hogyan vesz részt majd a választásokon, hogyan tanulja meg azt, hogy mit jelent a választópolgári felelősség, hogy honnan és milyen információkat szerez. Ha igaz az az állítás, hogy a mai fiatalok alapvető tájékozódásához az internet kínál felületeket, lehetőségeket, akkor idézzük be itt azokat a felületeket, amelyeket a választásokon versengő pártok kínálnak a számukra.

Különös dolog ugyanakkor az is, hogy ha e kívánnánk mélyedni ennek a problémának a mélyebb dimenzióiban, ugyancsak szofisztikált módszerekre lesz szükségünk. Minden ellenkező elképzeléssel szemben nem egyszerű az, hogy megtudjuk a fiatal választók aktivitásainak méréséhez szükséges alapvető válaszokat az internet segítségével. Egy egyszerű klikkeléssel nem fogjuk megtudni azt sem, hogy pld. hányan is vannak? Még az most első választók számának a megkeresése sem lesz egyszerű! Még bonyolultabb lesz a dolgunk akkor, ha az "ifjúságról" (mondjuk a 18-30 évesek korosztályairól szeretnénk többet tudni a választói magatartások szempontjából).

Becslésekre persze szorítkozhatunk. A 2006-os választási adatokból tudjuk pld. azt, hogy akkor a választás napján névjegyzékbe felvett választópolgárok száma 7.990.412 volt. Közülük (az I. fordulóban) 5.450.874, vagyis 67,83 % vett részt a választásokon. Azt is tudjuk a ksh 2009. szeptember 11-én frisített adataiból, hogy a 10.090.330 fős lakónépesség alapján 100 felnőtt korú állampolgárra 25 gyermekkorú és 34 időskorú polgár "jut". A felnőttkorúak - vagyis a választók fő törzsét alkotó populáció - száma egyébiránt 6.359.656 fő volt. Az időskorúak - vagyis a trendek szerint a leginkább fegyelmezett, részvételre motivált társadalmi csoport - száma 2.155.617 fő volt. Ezen adatok szerint a választásokon lehetséges résztvevők (18 és idősebb) populáció száma 8.140.697 fő volt - vagyis a 2006-ban idézett adathoz képest az eltérés mintegy 160.000 fő ...

Csak érdekességképpen Budapesten a 2006-os országgyűlési választásokon az 1.358.504 választásra jogosult (névjegyzékbe vett) választópolgár 74,37 %-a, 1.021.826 fő szavazott.
E sok adat mellett is az maradt a fő kérdésünk, hogy hányan is vannak a fiatal szavazók (köztük az első szavazók) és, hogy hányan is vesznek részt a választásokon a potenciális résztvevők közül ...? Mindezeket a tűnődéseket választókerületenként is érdemes lenne talán megismételni ...

Ifjúságpolitika - pártpolitikai programok

Az alábbiakban nem teszünk egyelőre mást, csak kijelöljük azokat a forrásokat, amelyekből az érdeklődő választópolgár megismerheti a politikai pártok programjait. Persze azt is gyorsan hozzátesszük, hogy nem azonosíthatjuk a pártok keret-jellegű programjait az ifjúságpolitikai programokkal. Kijelentjük azt is, hogy az ifjúságpolitikai programokat szívesen ismernénk meg a részleteiben is - hiszen ezek koherenciája, összefüggései árulnának el igazán sokat arról, hogy van-e vagy nincsen egy pártnak ifjúságpolitikája ma Magyarországon.

A főbb keretek kijelölése, néhány, a nagyobb programok egységeként szereplő megjegyzés azonban sokat elárulhat egy-egy politikai párt ifjúságpolitikai felfogásáról. Ezért érdemes talán egy helyről áttekinteni ezeket a kereteket - márha fellelhetőek három és fél héttel a választások előtt ...

Nos a böngészés kedvéért kezdjük először a Fidesz programjával "Nemzeti ügyek politikája" című dokumentumával. http://static.fidesz.hu/download/481/nemzeti_ugyek_politikaja_8481.pdf. Ezt ifjúságpolitikai szempontból feltétlenül ki kell egészíteni két másik hivatkozással. A két szövetségesre utaló hivatkozással, amelyek a Kereszténydemokrata Párt és a Fidelitas. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség http://www.iksz.net/index.php honlapja megformáltságával közvetített fontos üzeneteket. A Fidelitas Új Nemzedék Programját - a blog.hu iránti tiszteletből - Oroján úr blogjáról ajánljuk szíves figyelembe: http://fidelitas.hu/blogdata/VITAIRAT_belivek.pdf

A Jobbik választási programjának 61-63.oldalán találhatunk ifjúságpolitikai megjegyzéseket http://jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/Jobbik-program2010OGY.pdf. Az MSZP http://mszp.hu/public/downloads/pdf/mszpprogram.pdf hivatkozáson található programjának böngészésekor szintén rá fogunk bukkani az ifjúságpolitika hívószavaira.

Ezeknek a hívószavaknak a keresése az LMP http://lehetmas.hu és az MDF http://mdf.hu/media/statikuskepek/mdf_valasztasi_program_2010.pdf nem lesz majd egyszerű, de jó kihívás próbálkozni ezzel is.

Az majd egy egészen más kérdés lesz, hogy mit is tartalmaznak ezek a programok, milyen szempontok szerint érdemes őket összehasonlítani és, hogy az az ifjúságpolitikai tartalom, amelyről e blogban beszélgetni szeretnénk, "bennük van-e" ...

Egy másik alkalommal.

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjusagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr841843829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása