Ifjúságpolitika

Ifjúságpolitika

1996

2013. szeptember 18. - wootsch
  1. Magyarországon

Január 1-jétől a forint konvertibilis valuta lesz. Január 13-án Bill Clinton amerikai elnök Taszárra látogat. Május 26-án Ópusztaszeren felavatják a több, mint négy évig restaurált Feszty-körképet és az emlékparkot. Június 27-én szavaz a Parlament az új alkotmány elfogadásának elveiről. Annak elfogadásához kétharmados többségre van szükség. Az új alkotmányra tett javaslatot a T. Ház 252 támogató szavazat mellett nem tudja elfogadni e miatt a szabály miatt. Szeptember 6-7-én II. János Pál pápa Magyarországra látogat. Szeptember 16-án Temesváron Horn Gyula kormányfő és Nicolae Văcăroiu román kollégája aláírják a két ország alapszerződését. Szeptember 24-én kitör az ún. „Tocsik-botrány”. Október 14-én megnyílik Budapesten a Duna Plaza, egy új típusú fogyasztási kultúra nyitányaként.

  1. Ifjúságpolitikai kronológia

Január 24.: a 10/1996.(I.24.) Korm. rendelet a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Alapítványról szóló 81/1990.(IV.27.) MT rendelet módosításáról, amelyben az szerepel, hogy a „a Kuratórium tagjaira a korosztályi és az ifjúsági célú társadalmi szervezetek tesznek javaslatot.” Továbbá megállapítja az új kuratóriumot, amelynek tagjai: Hanti Vilmos, Kalmár Péter, Karácsony Mihály, dr. Koncz István, Lindmayer József, Mórocz János, M. Tóth László, dr. Radoszáv Miklós, dr. Szalay Péter, dr. Valentiny Andrea, Varju László.

Január 31-én Magyar Bálint művelődésügyi és közoktatási miniszter kinevezi Ványi Bálintot a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat igazgatójának.

Február 7-én a Kormány 21/1996.(II.7.) Korm. rendelete a Zánkai Gyermek- és Üdülőcentrum Oktatási és Üdültetési Közhasznú Társaság megalapításáról. A 2.§.-ban: „...a közhasznú társaság működésével kapcsolatos egyes tulajdonosi jogok gyakorlásában az e célra létrehozott tanácsadói testület útján közreműködnek az országos gyermek-, diák- és ifjúsági szervezetek, valamint az e korosztályokat segítő országos szervezetek képviselői … (a tanácsadó testület hét tagból áll, melynek hat tagját az országos gyermek-, diák- és ifjúsági szervezetek, valamint az e korosztályokat segítő országos szervezetek képviselői, egy tagját a helyi önkormányzatok képviselői közül kell kiválasztani ...” (A Kormány 1008/1996.(II.7.) Korm. határozata a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Oktatási és Üdültetési Közhasznú Társaság alapításáról részletesen szabályozza, hogy a tanácsadó testület a tulajdonosi jogkörbe tartozó minden kérdésben javaslattevő és véleményező jogkörrel rendelkezik ...)

Február 14-én az Országgyűlés Ifjúsági, Tudományos és Sport Bizottsága megtárgyalja a Magyar Köztársaság Kormányának jelentése a Gyermek Jogairól szóló egyezményben elismert jogok érvényesítése érdekében elfogadott intézkedésekről c. dokumentumot, amelyet hosszas vita után „átdolgozásra és újbóli benyújtásra javasol”.

Március 20.: a Miniszterelnök (!) 2/1996.(III.20.) ME rendelete a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram működéséről. A rendelet szerint az alapprogram tanácsának tagjai: Belügyminisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Környezet- és Területfejlesztési Minisztérium, Külügyminisztérium, Munkaügyi Minisztérium, Művelődési és Közoktatási Minisztérium, Miniszterelnöki Hivatal egy-egy képviselője, valamint a Gyermek és Ifjúsági Érdekegyeztető Tanács Korosztályi Tárgyalócsoportja és … (a GYIÉT) Támogatói Tárgyalócsoportja által kijelölt három-három személy, valamint a helyi önkormányzatok országos szövetségei által kijelölt két személy. …

Április 26.: A Művelődési Közlöny 1996. 11. számában megjelenik: „Közlemény a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat megalapításáról és igazgatójának megbízásáról: „A művelődési és közoktatási miniszter az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 90.§.-ának (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – a pénzügyminiszterrel egyetértésben – 1995. december 15. napjával megalapította a Mobilitás Ifjúsági Szolgálatot, amely a nemzetközi együttműködési keretek között megvalósuló, oktatási rendszeren kívüli ifjúsági tevékenységekhez szolgáltatásokat nyújtó és támogatási keretösszegeket kezelői feladatait ellátó, az európai integrációt elősegítő intézmény. Székhelye: 1055 Budapest, Báthory u. 10. A Mobilitás … vezetésére Ványi Bálint kapott igazgatói megbízást ...”

Május 16.: a Kormány 2115/1996.(V.16.) Korm. határozata a pályakezdő munkanélküliek elhelyezkedésének elősegítéséről, ebben (4.pontban): „...a Kormány felkéri a Gyermek és Ifjúsági Érdekegyeztető Tanács nem kormányzati oldalait, hogy készítsenek közös javaslatot a fiatalokat támogató nonprofit szervezetek által szervezhető közmunkaprogramokra. ...”

Május 22.: a Kormány 2115/1996.(V.22.) Korm. határozata a Magyar Köztársaság Kormánya és az Európa Tanács között, az Európa Tanács kiváltságairól és mentességeiről szóló … Általános Megállapodáshoz fűzött Második Európai Ifjúsági Központról szóló Kiegészítő Megállapodás tárgyában.

Május 28-31.: A Művelődési és Közoktatási Minisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal és a Belügyminisztérium által rendezett „Település és ifjúsága” konferencia a BEIK-ben.

Június 19.: A Magyar Közlönyben közzéteszik a GYIÉT tájékoztatóját az önkormányzatok gyermek- és ifjúsági feladatainak hatékonyabb ellátást segítő 100 millió Ft.- összértékű pályázat eredményeiről. (A legmagasabb összegű támogatások: Budapest Fővárosi Önkormányzat: 1 millió (kért: 4,7 millió), Budapest III. kerületi Önkormányzat: 1 millió (kért: 4 milliót), Budapest VIII. kerületi Önkormányzat: 1 millió (kért: 7,6 milliót), Békés megyei Önkormányzat: 1 millió (kért: 2,5 milliót), Muramenti N.T. Társulás: 1,240 millió (kért: 4.639.000.-),

Június 25-én az Országgyűlés elfogadja a társadalmi szervezetek költségvetési támogatásáról szóló határozatot. E szerint 106 gyermek- és ifjúsági szervezet összesen 72.850.000 Ft.- támogatásban részesül. Többiek között például a MUSZ 4,5 millió, AGRYA 3 millió, Európa Jövője Egyesület 2,8 millió, Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma és Magyar Cserkészszövetség 2-2 millió, Magyar Pedagógiai Társaság 1,5 millió, Gyermeklánc Egyesület 1,5 millió, Fiatal Sasok Országos Egyesülete 1,3 millió, DUE 1 millió, a politikai ifjúsági szervezetek (BIT, IDE, Ifjú Szocialisták Mozgalom, IIKU, Független Magyar Ifjúság Egyesület, KÖSZ'90) egységesen 1,150 milliót kapnak,

Augusztus 1-jén a művelődési és közoktatási miniszter felmenti vezetői beosztásából Kovács Erzsébet főosztályvezetőt és helyére Salamon Esztert nevezi ki, aki a Gyermekérdekek Magyarországi Fóruma társelnöke.

Augusztus 28-án a Kormány 136/1996.(VIII.28.) Korm. rendelete így módosítja a Miniszterelnöki Hivatalról szóló korábbi rendeletet: „...a kormány gyermek- és ifjúságpolitikai feladatainak összehangolását ellátó címzetes államtitkár és titkársága … „ egyúttal hatályon kívül helyezi a művelődési és közoktatási miniszter feladat- és hatásköréről szóló 47/1990.(IX.15.) Korm. rendelet 8.§.-ának j) pontját (a kormány ifjúságpolitikai feladatainak koordinálására vonatkozó hatáskör-változtatás).

Augusztus 28-án megállapodás ír alá Schmuck Andor, a Xénia Láz Tanácsának elnöke és Czégé Zsuzsa elnök, valamint Bodor Tibor a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram titkára és dr. Koncz István címzetes államtitkár arról, hogy az „alapprogram vállalja a Xénia Láz Mozgalom anyagi támogatását. ...”

November 6-án az 1997. évi Állami Költségvetésről szóló törvényjavaslathoz módosító indítványt nyújt be Juhász Gábor képviselő, amely szerint az eredeti javaslatban szereplő 80 millió (Youth for Europe program) + 112 millió (két- vagy többoldalú nemzetközi ifjúsági cserék) + 12,6 millió (Mobilitás Szolgálat személyi juttatások) + 7 millió (Mobilitás dologi kiadások) + 1 millió (Mobilitás egyéb), összesen 217 millió forint átcsoportosítására a Miniszterelnöki Hivatalhoz az MKM fejezetből. Az indoklás: „... a programok (és) a Mobilitás Szolgálat felügyeletét a Gyermek és Ifjúsági Koordinációs Tanács látja el a jövőben. Célszerű, hogy ennek megfelelően az ehhez kapcsolódó költségvetési keretek is a Miniszterelnökség fejezetbe kerüljenek. ...”

December 20-án Magyar Bálint miniszter aláírja a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat alapító okiratának módosítását, mely szerint az intézmény felügyeleti szerve a Miniszterelnöki Hivatal lesz, az igazgatót a GYIÉT titkára bízza meg és ő hagyja jóvá a szervezeti és működési szabályzatot is.

Decemberben mind a sajtóban, mind a Parlamentben éles viták zajlanak a Xénia Láz Mozgalomról.

Ebben az évben a Bíróság nyilvántartásba veszi a Fiatalok a Modern Magyarországért alapítványt (június 20.) (képviselője: Bodor Tamás, kurátorok: Nyakó István, Demeter Bence),

  1. Európa és a Világ

Január 13-án orosz katonák is csatlakoznak a boszniai tűzszünetet betartását felügyelő IFOR-hoz. Január 17-én a Cseh Köztársaság benyújtja csatlakozási kérelmét az EU-hoz. Június 10-én Szlovénia benyújtja a csatlakozási kérelmét az EU-hoz. Július 3-án ismért Borisz Jelcint választják meg orosz elnöknek. Július 25-én az EU Tanácsa elfogadja a volt Jugoszlávia országainak megsegítésére indított támogatási és újjáépítési programot. Augusztus 30-án befejeződik az első csecsen háború (Haszavjurti egyezmény). Október 2-én az EU Tanácsa elfogadja a „Education, Training and Research: the obstacles to Trans-national mobility” Zöld Könyvét. November 22-én Lengyelország csatlakozik az OECD-hez (Magyarország és a Cseh Köztársaság már az előző évben taggá váltak.) December 4-én az Európai Parlament határozatban ítéli el Lukasenka belarusz elnök autoritárius politikáját. December 19-én Dánia, Finnország és Svédország csatlakoznak a Schengen-egyezményhez.

  1. Szórakozástörténet”

Rockhistory:

The Fugees ('The Score'), Fun Lovin Criminals ('Scooby Snacks'), Take That ('How Deep is Your Love'), Dave Matthews Band ('Crash into me'), Backstreet Boys (első album), Metallica ('Load'), Los del Rio ('Macarena'), Ramones (utolsó koncertje Hollywoodban), Pearl Jam ('No Code'), Jamiroquai ('Virtual Insanity'), Spice Girls ('Wannabe', első album),

A fekete krónikából:

Tupac Shakur rappert négy golyó teríti le, miután elhagyta Mike Tyson ökölvívó mérkőzését Las Vegasban. Hat nap múlva belehal sebeibe.

A Guns'n'Roses alapító tagja, Slash bejelenti, hogy kiválik a zenekarból.

Népszerű filmek:

101 kiskutya (R: Stephen Hereck), Az angol beteg (R: Anthony Mingella), Fargo (R: Joel Coen), A függetlenség napja (R: Rolan Emmerich), Alkonyattól pirkadatig (R: Robert Rodriguez), Hamlet (R: Mel Gibson), Trainspotting (R: Danny Doyle), Larry Flynt a provokátor, A nyakék nyomában, Ragyogj! ('Shine', R: Scott Hicks), Evita (R: Alan Parker), A Time to Kill (Ha ölni kell, R: Joel Schumacher), A kábelbarát (R: Ben Stiller), Larry Flint, a provokátor (R: Milos Forman), Menekülés Los Angelesből (R: John Carpenter), Mission: Impossible (R: Brian De Palma), Romeo and Juliet (R: Baz Luhrman),

  • Oscar díj: Braveheart (R: Mel Gibson), a legjobb külföldi film: Antonias's Welt (holland, R: Marleen Goris)

  • Cannes: Titkok és hazugságok ('Secrets and lies', R: Mike Leigh)

  • Berlinale: Sense and sensibility (R: Ang Lee), Andrzej Wajda életmű-díja,

Az év magyar filmjei:

Bolse vita (Fekete Ibolya), Csajok (Szabó Ildió), Érzékek iskolája (Sólyom András), Haggyállógva Vászka (Gothár Péter), Három testőr Afrikában (Bujtor István), Honfoglalás (Koltay Gábor), A hetedik testvér (Hernádi Tibor és Koltai Jenő), Levelek Perzsiából (Rambod Lotfi), Mondhatni a mondhatatlant (Elek Judit), Punta Grande (Altorjay Gábor), A rossz orvos (Molnár György), Szamba (Koltay Róbert), Szeressük egymást gyerekek! (Jancsó Miklós, Makk Károly, Sándor Pál), Sztracsatella (Kern András), A vád (Sára Sándor)

  1. Sport

  1. Nyári Olimpiai Játékok (Atalanta, július 19.-augusztus 4.)

Magyar aranyérmesek:

Kiss Balázs (kalapácsvetés), Horváth Csaba – Kolonics György (kenu kettes 500 m), Kőbán Rita (kajak, 500 m), Kovács „Koko” István (ökölvívás), Rózsa Norbert (úszás), Czene Attila (úszás), Egerszegi Krisztina (úszás)

Ezüstérmesek:

Adrovicz Attila – Csipes Ferenc – Horváth Gábor- Rajna András (kajak négyes 1000 m), Csollány Szilveszter (tornász), Güttler Károly (úszás), Szabó Bence – Köves Csaba – Naverette József (kardcsapat),

Bronz érmesek:

Pulai Imre (kenu, 500 m), Női kézilabda válogatott (Erdős Éva, Farkas Andrea, Hoffmann Beáta, Kántor Anikó, Kocsis Erzsébet, Kökény Beatrix, Mátéfi Eszter, Mátyás Auguszta, Meksz Anikó, Németh Helga, Pádár Ildikó, Siti Beáta, Szilágyi Katalin, Szántó Anna, Tóth Beatrix), Martinek János (öttusa), Feri Attila (súlyemelés), Kovács Ágnes (úszás), Egerszegi Krisztina (úszás), Imre Géza (párbajtőröző), Szalay Györgyi (párbajtőr)

Labdarúgó EB (Anglia, június 8. - július 30.)

Németország – Csehország 2:1 (0:0, 1:1, 2:1) hosszabbítás után, gsz: Bierhoff 2, illetve: Berger

BL Döntő (Róma, május 22.)

Juventus – Ajax 1:1 (1:1, 1:1, 1:1), tizenegyesekkel, berúgták: Ferrara, Pessotto, Padovano, Jugović, illetve: Litmanen, Scholten

magyar bajnok:

  • labdarúgás: Ferencvárosi TC

  • kézilabda (nők): Ferencvárosi TC-Polgári Bank

  • kézilabda (férfiak): Pick Szeged

  • vízilabda (férfiak): BVSC-Westel

  • kosárlabda (nők): Pécsi VSCK-Dália

  • kosárlabda (férfiak): Marc-Körmend

  1. Digitális korszakváltás

  • A NOKIA 9000 Communicator az első mobiltelefon, amely alkalmas internet-kapcsolatok kezelésére.

  • Világszerte kb. 45 millióan használják az internetet - ebből durván 30 milliónyian Észak-Amerikában, 9 millióan Európában, 6 milliónyian Ázsiában). Az amerikai háztartások 44%-ban van már személyi számítógép és ebből 14 millió rendelkezik on-line kapcsolattal.

  • Az Európai Únió Bizottsága július 24-én elfogadja a „Living and working in Information Society: people first” Zöld Könyvet.

  1. Olvasmányok

Itthon:

  • Az Európa Tanács emberi jogi dokumentumai (szerk.: Mavi Viktor, Közgazdasági és Jogi Kiadó, 1996.)

  • Bíró Endre – Koltai Péter – Papp György: Diákjogok a közoktatási törvényben (Állampolgári Tanulmányok Központja, Budapest, 1996.)

  • Deviancia, emberi jogok, garanciák (Szöveggyűjtemény a szociális szakképzés számára, szerk.: Gönczöl Katalin – Kerezsi Klára, Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület, Budapest, 1996)

  • Gibicsár Gyula: A gyermek- és fiatalkorúak devianciájának okai és főbb jellemzői (In: Magyar Jog, 1996/6.sz., 539-544. o.)

  • Gyermek – család – társadalom. Szociális munka gyermekes családokkal. Kézikönyv (válogatta és szerkesztette: Szilvási Léna, Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület, Budapest, 1996)

  • Hamish McRea: A világ kétezerhúszban. Versenyben a hatalomért, kultúráért, jólétért (ford.: Farkas Ákos és Bánki Dezső, AduPrint, Budapest, 1996.)

  • Kulcsár Kálmán: A kulturális jogok és a demokratikus biztonság Európában (In: Magyar Tudomány, 1996/3.sz., 257-271)

  • Összehasonlító politológia. Szerk.: Gabriel A. Almond – G. Bingham Powell (ford.: Benedek Péter, Osiris Kiadó, Budapest, 1996.)

Jellegzetes cikkek a lapokban:

  • Zánka sorsa továbbra is bizonytalan. Politikai viták szakmai kérdésekről (Magyar Hírlap, január 6., Arató Zsolt, 6.o.)

  • A szubkultura vesztésre áll (Magyar Hírlap, január 6., Sengel Ferenc – Kovács Róbert, 8.o.)

  • Átalakulóban a szkinhedmozgalom. Már nem érvényes a BtK 156-os paragrafusa? (Magyar Hírlap, január 8., Gábriel György, 10.o.)

  • Felelősségre vonják a csődbe jutott oktatási intézmények vezetőit. Nem lesz központi oktatói leépítés, a létszámváltozásokat törvényekkel szeretnék szabályozni (Népszava, január 9., Zappe Gábor, 2.o.)

  • Ifjúsági szervezetek külön keretből? Hatékonyabb támogatás (Magyar Hírlap, január 10., B.B.Gy., 5.o.)

  • A HÖKOSZ tandíjjavaslatot készít (Népszabadság, január 12., U.J. 5.o.)

  • A Burzsoázia diszkrét háza. Képviselői összeférhetetlenség (HVG, január 13., Juhász Gábor, 85-89.o.)

  • Egyezség Zánka sorsáról (Magyar Hírlap, január 16., Arató Zsolt, 4.o.)

  • Ifjúsági szervezetek: csak profitszerzés? (Népszabadság, január 23., MTI, 4.o.)

  • Ki herdálta el az ifjúság vagyonát? Egymilliárd forint eltűnéséért felelősek az NGYIA volt vezetői. Ki költötte el az ifjúság pénzét? (Népszabadság, január 31., Gál J. Zoltán, 1. és 4.o.), kapcsolódó aznap: Egymilliárd forint kár érte az ifjúsági közalapítványt – állítja a NGYIK új kuratóriumának elnöke /Magyar Nemzet, kálmán, 1. és 4.o./

  • Drog és politika (Magyar Hírlap, január 31., MH, 5.o.)

  • A romák nem butábbak másoknál. Miért kerülnek speciális iskolába a cigánygyerekek? (Népszabaság, február 2., Hell István, 7.o.)

  • BIT-esek a miniszterelnöknél (Magyar Hírlap, február 3., MTI, 5.o.)

  • Ki használja az ifjúsági központot? Válaszol: Szelényi Zsuzsa (Népszava, február 5., Zappe Gábor, 3.o.)

  • Milyen legyen az új tandíjrendszer. Érdekek sérelme nélkül … (Magyar Nemzet, február 6., Barakonyi Károly, 13.o.)

  • Negyvenezer fővárosi drogfüggő. Söprűvel, lapáttal kell eltakarítani a fecskendőket egy-egy nagyobb buli után (Népszabadság, február 6., B.T., 29.o.)

  • Ifjúsági szervezetek vitája a baloldali társulással (Népszabadság, február 7., K.A., 4.o.), kapcsolódó aznap: Ki képviselje az ifjúságot? Viták a GYIÉT korosztályi csoportjában /Magyar Nemzet, kálmán, 6.o./, Ifjúsági szervezetek megállapodása /Népszava, hír, 2.o./, Osztozkodás ifjúsági pénzeken /Magyar Hírlap, B.B.Gy., 5.o./

  • Indulhat az ifjúsági Phare-program. Kétmillió ECU a támogatás (Magyar Nemzet, február 9., kálmán, 4.o.)

  • Tiltakozás a tőkekivonás ellen. Ellehetetlenülő iskolák (Magyar Nemzet, február 20., török, 4.o.)

  • Elégedett a GYIÉT: Intézményesült kapcsolat. Ifjúsági szervezetek – kormány (Magyar Nemzet, február 21., kálmán, 4.o.)

  • Megosztja a pénz az ifjúságot (Magyar Hírlap, február 26., nn, 4.o.)

  • Két év – mínusz egymilliárd forint. Az önmagáért tevékenykedő ifjúsági alapítvány (Magyar Hírlap, február 27., Szentgyörgyvölgyi Arnold, 10.o.)

  • Két delegáció az ifjúság képviseletében. GYIÉT viták (Magyar Nemzet, március 4., kálmán, 5.o.)

  • Gruppensteksz. Eladó Demisz-cég (HVG, március 9., Juhász Gábor, 95-98.o.)

  • Ötvenmillió ifjúsági programokra (Magyar Nemzet, március 12., k-n, 4.o.)

  • Dúl a falfirkaháború (a fővárosban) (Népszava, március 12., Tenczer Gábor, 1. és 4.o.)

  • Kié a BIT harmincmilliós bevétele? (Magyar Hírlap, április 13., Balázsi György, 5.o.)

  • Vita a hatáskörökről. Ismét feszültség az ifjúságpolitikában? (Magyar Nemzet, április 16., kálmán, 4.o.)

  • Bajban van a SOTE is. Katasztrofális helyzetbe kerülhet a SOTE és az ELTE. Új rendszerű finanszírozás a felsőoktatásban (Magyar Hírlap, április 29., Haszán Zoltán, 1. és 4.o.)

  • GYIÉT: ismét folytatódik a huzavona (Magyar Nemzet, május 1., kálmán, 5.o.)

  • A gyerekek lettek a rendszerváltás áldozatai (interjú É. Szabó Mártával) (Népszava, május 3., Székely Anna, 8.o.)

  • Új támogatási rendszer ifjú munkanélkülieknek. Miniszteri biztost neveztek ki (Magyar Hírlap, május 7., H.Z., 4.o.)

  • Kompromisszum a közoktatásról. Kötelező óraszám-emelés csak garantált átképzés esetén (Magyar Nemzet, május 8., török, 1. és 5.o.)

  • Elfogult a miniszter? Ifjúsági érdekek a polémiák kereszttüzében (Magyar Nemzet, május 9., kálmán, 4.o.)

  • Új struktúrát szorgalmaznak a GYIÉT-ben. Folytatódó vita (Magyar Nemzet, május 10., kálmán, 4.o.), kapcsolód aznap: Legitimációs vita a GYIÉT-ben /Magyar Hírlap, 4.o./

  • A gyermeknevelés társadalmi beruházás. Közvélemény-kutatás a családpolitikáról (Magyar Nemzet, május 11., Pongrácz Tiborné – S. Molnár Edit, 15.o.)

  • A halál oka: kábítószer-túladagolás (Népszabadság, május 11., Féderer Ágnes, 18.o)

  • Település és ifjúság. Először a kormány életében (Magyar Nemzet, május 28., kálmán, 4.o.)

  • A pályakezdők negyede munkanélküli. Nyugdíjas állásokban ma már aligha reménykednek (Népszabadság, május 31., Szalay Anna, 29.o.)

  • Nem élhető fel a jövő. Koncz István a korosztályi vitákról, a volt KISZ-vagyon sorsáról és a gyermekjogokról (Magyar Nemzet, június 26., Kálmán Attila, 4.o.)

  • Házibuli meghívóval. Ifjúságivagyon-kezelés (HVG, augusztus 10., juhász, 103-105.o.)

  • Elutasítják a politikát. A fiatalok az új mozgalmakhoz vonzódnak (Népszava, augusztus 31., Horváth Ildikó, 1. és 4.o.), kapcsolódó: Egy kézben az ifjúsági ügyek kezelése /Népszava, 2.o./, Egy központú ifjúságpolitika /Magyar Hírlap, Sz.D., 5.o./, Pályázatok 250 millióért. Kormányrendelet az ifjúságpolitikáról /Magyar Nemzet, kálmán, 4.o./

  • Sztárparádé. Buli volt a javából. Telt ház a BS-ben (Xénia Láz nyitóbuli) (Mai Nap, szeptember 30., -sz-, 21.o.)

  • Miért nyúl a mókus? Gazdálkodó Úttörőszövetség (HVG, november 30., Dobszay János, 120-127.o.)

  • Az ombudsman a Xénia-levélről (Népszabadság, december 3., MTI), kapcsolódó aznap: Kíváncsi a Xénia Láz Egyesület /Magyar Hírlap/, Személyes jogokat sértett a Xénia Láz /Népszava/

  • Politikai támadást sejtenek. Xénia Láz kontra adatvédelmi biztos (Magyar Nemzet, kálmán), kapcsolódó aznap: Xénia válasz az ombudsmannak /Népszabadság/, Xénia-lázas nyilatkozatháború /Magyar Hírlap/, Xénia-nátha. Fűt-fát ígért az ismeretlen úr /Mai Nap/

  • Fidesz kontra Xénia Láz (Népszabadság, december 5., nn)

  • Meddig tart még a Xénia-láz? (Népszava, december 16., Nagy Gergely, 3.o.)

Európában:

  • The beauty of the world. „Situation and perspectives of minority young people in Europe” (Report of the tranining course for minority youth leaders. Levoca, Slovakia, 18-27 May, 1995. written by Ványi Bálint.) (COE Publications, Strasbourg, 1996)

  • Young Roma, Gypsies and Travellers in Europe. Report on the training course for minority youth leaders „Situation and perspectives of young people from Roma, Gypsy and Travellers background in Europe, raporteur: Diego Luis Fernández Jimenez, All Equal All Different Campaign, Council of Europe, 1996)

  • In a larger EU, can all member states be equal? (Beniamino Andreatta – Jean-Louis Bourlanges – Hennig Christophersen – Michal Lobkowicz – George Robertson – Martin Seidel, The Philipp Morris Institute for Public Policy Research, 1996)

  • A sum of experience. All Different All Equal (ed.: Margo Gorman, Council of Europe Publishing, 1996)

Feldolgozás segítő kérdések:

Ebben az évben kezdte meg működését a MOBILITÁS Ifjúsági Szolgálat! Mik voltak az eredeti feladatai és hogyan bővültek ezek a következő években? Nézz / kérdezz utána!

Milyen módon vett részt az ifjúságra vonatkozó kormányzati döntések előkészítésében és meghozatalában a GYIÉT?

Melyek voltak az egyetemi tandíj bevezetése melletti és elleni érvek

és hogyan érvelt a hallgatói érdekképviselet?

Hogyan érzékelte a magyar társadalom a kábítószer-fogyasztás terjedését?

A Xénia Láz politikai pedofília” - mondta ebben az évben egy országgyűlési képviselő.

Egyáltalán: hogyan emlékszel a Xénia Lázra? Mi volt ez?

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjusagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr175522151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása